,,LIETUVĖLĘ AŠ MYLIU IR ŠIRDELĘ JAI SKIRIU‘‘

2023 20 vasario

  Gyvenkim ir mylėkime pasaulį!

 Didžiuokimės tėvyne Lietuva!
Iškelkim laisvės Vėliavą į saulę
Ir būkime viena stipri šeima.

 

1918 m. vasario 16 d. Lietuva paskelbta nepriklausoma valstybe. Tais pačiais metais, po kelių mėnesių, priimta Lietuvos tautinė vėliava.

Vasario 16-oji – išskirtinė data valstybės istorijoje, liudijanti Lietuvos laisvės ir nepriklausomybės siekius. Ši diena – mūsų vienybės, valstybingumo atkūrimo ir išsaugojimo simbolis, neatsiejamas nuo pagarbos savo tautos istorijai.

Vasario 16-oji – ypatinga, todėl ir ruošėmės  Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo šventei taip pat ypatingai.

Besiruošdami šiai šventei pasipuošėme – trispalviais akcentais, vaikai kartu su auklėtojomis gamino karūnėles, kurios ir puošė vaikučių galvas per šventę.  Darželyje prieššventinę savaitę vyko įvairios veiklos,  gaminome trispalves vėliavėles, širdelių, paukštelių, rankų formos trafaretais, kurias padovanojome NDKC Glitiškių skyriaus administratorei, prisiminėme kartu su vaikais Lietuvos valstybės simbolius – kaip giedamas Lietuvos himnas ir kas yra mūsų herbas, kokios yra vėliavos spalvos, kas ją sudaro.Kodėl vėliavą vadiname trispalve. Ką jos reiškia mums, lietuviams?

           Geltona spalva – tai saulė.

           Žalia – tai laukų spalva.

           Raudona spalva – tai kraujas,

           Kartu jos – tai Lietuva.

          Vasario 15 dieną vyko šventinis minėjimas. Darželio ugdytiniai susėdę į autobusiuką išvyko švęsti Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienos į Glitiškių dvarą. Ten jau rinkosi į salę džiugiai nusiteikę, pasipuošę tautiniais simboliais vaikai su tėveliais. Šventę pradėjome  iškilmingai giedodami Lietuvos himną, vėliau sveikinimo žodį tarė darželio direktorė Valerija Jaglinska. Įspūdingai pasirodė Glitiškių vaikų darželio vaikai su savo mokytojomis. Mažieji parodė pasakos inscenizaciją ,, Senelis ir ožka‘‘. Šventės metu vaikų atliekamos dainelės, eilėraščiai, šokiai  buvo skirti šiai prasmingai šventei. Pleveno trispalvės, aidėjo džiugus vaikų klegesys.
Pabaigoje vaikų laukė staigmena. Salėje pasirodė Supermenas ir Pelytė Minė, kurie linksmino vaikus, žaidė, šoko, dalino dovanėles – tokias kaip geltonos, žalios ir raudonos spalvų pripūstų balionų staigmenėlės – šuniukas, kačiukas, žirafa, vaikams sukėlė geras asociacijas, susietas su Lietuvai svarbiu akcentu, vėliavos spalvomis. Taip augdamas vaikas vis geriau supranta ir įsisąmonina. Tikimės, kad visą savaitę organizuotos veiklos ir ši šventė palietė vaikų širdeles, skatino domėtis ir didžiuotis sava šalimi.

Lai neblėsta siekis kurti tokią nepriklausomą Lietuvą, kurioje augtų laisvos ir drąsios ateities kartos.

Ikimokyklinio ugdymo mokytoja Jūratė Baltrušaitytė