Tarptautinė virtuali kūrybinių darbų nuotraukų paroda „Mano krašto verba“

  • Home
  • Glitiškės LT
  • Tarptautinė virtuali kūrybinių darbų nuotraukų paroda „Mano krašto verba“
2024 6 kovo

PARODOS AKTUALUMAS

                  Vargu ar rastume žmogų, kuris nežinotų, kad verbos – tai geros sveikatos, laimės ir sėkmės nešėjos. Lietuviams verba yra atgimstančios augmenijos, gamtos gyvybinės jėgos simbolis. Tikima, kad Verbų sekmadienio rytą verba paplakti žmonės įgyja daugiau stiprybės ir sveikatos. Anksčiau buvo manoma, kad jei Verbų sekmadienį į bažnyčią ateisi be verbos, į rankas velnias būtinai įbruks savo uodegą. O tada jau lauk nelaimių. Šiandien gal ir ne visi jau tiki senais prietarais, tačiau verbas labai myli ir noriai jas gamina bei perka. Aukštaitijoje, Šiaurės Žemaitijoje verbos simboliu laikytas kadagys, ėglis, o Pietų Lietuvoje – svarbesnę reikšmę turėjo gluosnis, karklas. Spalvingos, aukštos, džiovintais gėlių žiedais puoštos verbos – Vilniaus krašto tradicija.

TIKSLAS IR UŽDAVINIAI

Parodos tikslas – puoselėti Vilniaus krašto etnines tradicijas, turtinti vaikų etnokultūrinę patirtį prisimenant senovinius amatus, ugdyti meninę raišką ir kūrybinius gebėjimus, kuriant verbas, panaudojant gamtines ar antrines žaliavas.

Parodos uždaviniai:

perteikti vaikams Vilniaus krašto papročius bei tradicijas, supažindinant su Verbų pynimo  papročiais ir tradicijomis;

skatinti vaikų, tėvų ir pedagogų kūrybiškumą, įgyvendinant kūrybines idėjas, fantazijas, panaudojant gamtines ar antrines žaliavas;

plėtoti bendradarbiavimą tarp ugdymo įstaigų ne tik šalies, bet ir tarptautiniu mastu.