IKIMOKYLINUKŲ DRAUGYSTĖ SU TEATRU

                  Viena iš mėgstamų vaikų veiklų – tai vaidinimas. Neretai galime pamatyti, kaip vaikai vaidina esą drugeliu, paukščiuku ar katinu. Vaidindami, vaikai gali išsakyti tai, kas jiems yra svarbu, tai, ko ištikrūjų niekada nebūtų pasakę ar padarę. Taip suaugusieji gali įžvelgti vaiko stipriąsias ir silpnąsias puses bei suprasti, kas vyksta mažojoje širdelėje.

Norint sužinoti daugiau apie teatro galimybes, Vilniaus r. Glitiškių mokykla – darželis sudalyvavo Vilniaus r. Maišiagalos vaikų lopšelio – darželio surengtame projekte ,, Teatras – ugdymo proceso draugas ir pagalbininkas“. Projekto metu buvo domėtasi teatru, kaip ugdymo priemone visoms pasiekimų sritims ugdyti.

Projekto pradžioje mūsų vaikams buvo aiškinama, kaip reikia elgtis teatre. Ikimokyklinukai įsisavino pagrindines teatrui būdingas sąvokas, sužinojo apie įvarias teatro rūšis. Labiausiai vaikų dėmesį patraukė šešėlių teatras. Šio teatro pagalba auklėtoja pristatė vaikams pasaką ,,Trys paršiukai“. Vėliau mažyliai patys pabandė suvaidinti, pažaisti šešėlių teatrą. Čia vaikai suprato šviesos svarbą, be kurios šio teatro tiesiog nebūtų.

Vaikai turėjo galimybę žaisti ir lėlių teatrą. Iš stebuklingos dežės buvo išrenkamos tik gražiausios lelės, kurios turėjo progą suvaidinti pasakose. Ikimokyklinukai apžiūrėdavo lėlę, sugalvodavo jai vardą, sukurdavo charakterį. Vaidinimo metu vaikai keisdavo balso tembrą, intonaciją, kas leido geriau perteikti veikėjų norus, emocines būsenas. Kartais vaikai pasigamindavo lėles patys. Taip vaikai jausdavo kūrybos džiaugsmą, didžiavosi, jog gali kažką sukurti savo rankomis.

Neapsieita ir be lėlių užmaunamų ant pirštukų. Tokie žaisliukai puikiai lavina smulkiąją motoriką. Auklėtojos pastebėjo, jog ryto rato metu vaikai su pieštukinėmis lėlėmis gali daug laisviau išsipasakoti, pasakyti apie savo išgyvenimus. Juk tai kalba ne jis pats, o lėlė!

Kuriant lėles bei dekoracijas pastebėta, jog jas galima pasigaminti ir nebūtinai iš brangių dalykų. Vaidinti galima ir su visaip išpieštais akmenukais, ir su pagaliukais, konkorėžiais ar bet kuria kitokia priemone  nebrangiai kainuojančia, arba kurią jau ruošėmės išmesti.

Š.m. kovo 28 d. Vilniaus r. Glitiškių mokyklos – darželio auklėtoja V. Rumianceva dalyvavo Vilniaus r. Maišiagalos darželio – lopšelio surengtoje konferencijoje ,, Teatras – ugdymo proceso draugas ir pagalbininkas“ ir pristatė pranešimą ,,Teatras-menas, kuris ugdo ir moko“. Konferencijos metu pedagogai dalijosi savo patirtimi apie teatrą, kaip ugdymo priemone. Dalyviai džiaugėsi, jog turėjo galimybę papasakoti, kaip teatras padeda organizuoti prasmingą vaikų veiklą, pasisemti naujų idėjų.

Glitiškių mokyklos – darželio auklėtoja

Violeta Rumianceva

DSC05281
DSC05309
DSC05339 (1) DSC05442 DSC05351 DSC05299 DSC05318 DSC05346 DSC05372 DSC05446 2017-03-30_13.24.50